Sufficient building in existing stock

Using the example of the renovation of 1950s residential building in Ludwigshafen

The further development of existing post-war structures aims at making for coming generations precisely those districts interesting again that are near the city centre and endowed with a good infrastructure. The aim: Refurbishing such districts should help to prevent the drift away from the centre and the excess consumption of land on the edge of the city. Furthermore, the post-fundamental town needs increasing social diversity over and above the question of ecological and economic efficiency.

We therefore suggest that family housing in districts with a good social infrastructure should be moderately extended so that living in post-war settlements with a homogeneously outdated population structure will again become attractive, particularly for young people and families. A new sanitation core will be provided plus a new, one-and-a-half-storey dining/living area. At the same time, the area efficiency created in the genetic code of the buildings will be revitalised. The standard apartment can – like 50 years ago – accommodate up to 4 persons and is variously adaptable to differing living conditions.

location: Ludwigshafen

competition: 2017

Awarded by: BASF Wohnen + Bauen GmbH, Ludwigshafen

MEILI, PETER ARCHITEKTEN:
Florian Hartmann, Andreas Müsseler, Oliver Noak, Lisa Yamaguchi

Khaled Mostafa, Pauline Weertz

more

GROSS FLOOR SPACE: ca. 1,400 sq.m.

figure-ground diagram

apartment mix

cross section rescheduling

Floor plan status quo

Floor plan rescheduling type 1

Floor plan rescheduling type 2

Perspective

design sketch one-and-a-half-storey living area

current situation

current situation