Stettiner Hütte

Rifugio Petrarca

At this exposed location, the design develops from the confrontation with the avalanche protection requirements and a modern, efficient chalet structure. The area of the side wall grows sculpturally in its stone structure out of the mountainside and forms the physical avalanche protection. The folded roof transfers the movement of the mountain into the chalet and gives it an unmistakeable, concise identity. In the front part, the roof area leads seamlessly into the wooden construction. Both elements encircle the chalet corpus made of prefabricated wooden elements.

more

The building volume of the chalet on the valley side extends along the existing plinth of the former hut and can be clearly seen from a distance by approaching climbers despite the shape. Three large panorama windows on the ground floor offer a view down into the valley and across to the surrounding mountains.

The massive side wall contains the entrance to the chalet, protected from weather and avalanches, and simultaneously creates on the terrace base a south-west-facing open space for arrivals and relaxation. The ground floor contains not just the guestrooms but also the access and distribution area, the kitchen and the related ancillary areas. From the kitchen there is direct access to both the adjacent existing building and cellar.

On the first floor of the front section, a central corridor leads to the various bedrooms and those in the attic area. In the western half of the chalet, a sleeping gallery over the passageway is assigned to each room, enabling maximum utilisation of space in the folded roof in addition to the bunk beds. The separate leaseholder area as well as the winter storage facility with its own access and two-way escape route are housed under the massive protective hoop.

In the restaurant area, a solid wood-burning stove (if applicable with additional gas operation) is proposed for ensuring sustained, pleasant warmth and at the same time marking the centre of the large bar area. This stove continues until deep in the night to heat the surrounding usages, layered like an onion, right up to the first floor.

Location: Moos in Passeier/South Tyrol

Competition: 2015 (Recognition)

Awarding Authority: Autonomous Province of Bolzano

MEILI, PETER ARCHITEKTEN:
Florian Hartmann, Andreas Müsseler, Oliver Noak, Lisa Yamaguchi
 mit Marcel Meili, Markus Peter

1. PHASE:
Magdalena Vondung, Christoph Staude, Nora Walter, Tommaso Bisogno

2. PHASE:
Magdalena Vondung, Adriane La, Nora Walter, Mathias Adorf,
Victoria Fernández Daglio

more

Gross floor space: ca. 664 m2  

AREA: ca. 990 m2

Floor space ratio: ca. 0,67

 

Photo Former refuge after destroyed by an avalanche

FIGURE-GROUND DIAGRAM

Site plan

Floor plan, ground floor

Floor plan, Upper Floor

Sections

West Elevation

Visualisation

PHOTO FORMER REFUGE

Aerial view

Visualisation Interior

axonometric projection

Model photo

Model photos

Design sketches