High-rise tower block in Baierbrunner Strasse

The ensemble around the Siemens high-rise building was originally planned and implemented by the architect Hans Maurer in the 1950s and is now to be converted into a new residential and work area following the conveyance of the site. The aim of our work was to work out a concept for the implementation of the intended residential usage into the existing tower block in such a way that the rules of the historic building fabric – both in the interior and in the external impression of the building – are respected and the building is reactivated as a vital component of the new residential area.

more

Thanks to a conscious modification of the load-bearing structure, we were able not only meet the latest fire safety requirements but also to compress the access zone and design it so flexibly that the residential typology can be adapted sensitively according to the location within the building and to the orientation. Using a new transverse housing typology, the number of purely north-facing units can be decisively reduced.

For the new façade, despite the integration of private free areas, we wanted to retain the genes of the original façade and thus the character and style of the building. The new façade therefore takes up the previous building’s expression with its rigour and straightforwardness. Deep vertical façade profiles, together with the horizontal storeys, form the new yet systematically unchanged, superordinate structure of the façade. The new floor-to-ceiling glazing on the one hand takes the special living situation in the tower block into account, and on the other, gives the building a new, elegant proportion. The openings for the inward-facing loggias are overlaid by the structure of the façade grid pattern and appear as shimmering disturbances in the pattern of the new, old dress.

LOCATION: Munich-Obersendling

MULTIPLE COMMISSION: 2015, 1st prize

PROJEKTENTWICKLUNG: PBS Immobilien GmbH, Munich

PROJEKTREALISIERUNG: ISARIA Tower GmbH, Munich

MEILI, PETER ARCHITEKTEN - current team:
Florian Hartmann, Andreas Müsseler, Oliver Noak, Lisa Yamaguchi
mit Marcel Meili, Markus Peter

Borja Goni, Daniel Dell, Linghui Huang, Dominik von Waldthausen, Annelie Asam, Mathias Adorf, Celia Fernández, Jakob Kortemeier, 
Pauline Weertz, Tobias Gutheil

 

more

GROSS FLOOR SPACE: ca. 38,400 maboveground

BUILDING SITE: ca. 15,570 m2

FLOOR SPACE RATIO: ca. 2.5

Number of residential units: ca. 275

MEILI, PETER ARCHITEKTEN - FROM THE START:
Felix Krüttli, Tobias Fritzenwenger, Daria Cheremisinova, Sharif Mardan, Sophie Pittico, Markus Reher, Tommaso Bisogno, Alina Kretschmer, Nora Walter, Michael Pichler, Haeng Jae Lee, Caroline Becker, Jue Liu, Christoph Lenhart, Christoph Staude

Figure-ground diagram

Site plan

Axonometric projection

Floor plans

System section

Modules

Elevation South / West

Facade section Transformation

Model photo Maisonette

Model photo Duplex apartment

Visualisation Duplex apartment

Visualisations

Model photo facade