Extension to Bündner Kunstmuseum

(Grisons Museum of Fine Art Chur)

The reorganisation of the urban relations is demonstrated by the preservational state of the Villa Planta in the multiple relocation of the entrance and the immense metamorphoses of the garden of this graceful, neoclassical villa. The new building generates a double relationship: on the one hand, it stands there with its front towards Bahnhofstrasse and forms the new entrance, and on the other hand, with the part lying in the park, it takes on the size and the almost quadratic dimension of the villa. The operation of the interlocked volumes with the recessed corner means that the park’s tree, a wonderful oriental sycamore, can be saved.

The two floors for temporary exhibitions, opposite the peristyl-type, domed ‘sala’ of the villa, are not organised via the centre: the movement is centrifugal and circular. Certainly we demand that due to the peripheral passageways the wall will not be broken by the entrances without explaining away the foreshortening of the perspective. What is absolutely crucial is the informal, diagonal movement created by the offset room structure, thus preventing one room from becoming the ‘vestibule’ of the other.

more

Die beiden Etagen für Wechselausstellungen sind entgegen der peristylartigen, überkuppelten «Sala» der Villa nicht über die Mitte organisiert, die Bewegung erfolgt zentrifugal und kreisförmig. Sicherlich beanspruchen wir durch die peripheren Durchgänge sofort, dass die Wand nicht durch die Eingänge gebrochen wird, ohne die perspektivische Verkürzung wegzudiskutieren. Alles entscheidend ist die ungezwungene, diagonale Bewegung, die durch die versetzte Raumordnung entsteht und den einen Raum nicht zum «Vestibül» des andern verkommen lässt.

location: Chur

competition: 2011

SPONSOR: Canton of Graubünden

MEILI, PETER ARCHITEKTEN: Marcel Meili, Markus Peter

Lisa Yamaguchi, Elke Eichmann, Florian Hartmann, Julian Fischer

landscape architect: Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten BSLA

curator: Kathleen Bühler, Zurich

STUCTURAL ENGINEERs: Basler & Hofmann AG, Zurich

HOUSING TECHNOLOGY: Meierhans + Partner AG, Schwerzenbach

more

LANDSCHAFTSARCHITEKT: Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten BSLA

KURATORIN: Kathleen Bühler, Zürich

BAUINGENIEUR: Basler & Hofmann AG, Zürich

HAUSTECHNIK: Meierhans + Partner AG, Schwerzenbach

Figure-ground diagram

Site plan

Section

Floor plan, ground floor

South elevation

Design sketch

Perspective interior

Model photo