BA1 Hansastrasse

AREA I BA1 I BA2

Construction phase 1:

The first module of the development area is directly on Hansastrasse and in the first two buildings with a commercially used boarding house in Hansastrasse, income-based subsidised flats and two town houses and rented dwellings, already reflects important parts of the envisaged variety of uses for the entire area. 

Out of the industrial and robust charm of the place and the necessity of conferring in particular on this first nucleus of urban intervention a homely ambience that lends identity, the individual parts spreading into the depths of the block are evenly developing their own individual character and their common bond.

more

Buildings C and D:
Component C2 closes the gap in Hansastrasse and, like its predecessor, is characterised by a smooth, stone band façade. Slightly convex, these stone bands protrude in front of the façade level and are covered with a ceramic skin. Between these stone bands is the serial relief of the metal façade, which seems to carry playfully the shining ceramic bands.

The plinth opens the building towards Hansastrasse and, apart from the public functions of the boarding house, takes up the broad access to the “Grüner Schlucht” (green gorge), which from this side forms the start of the inner world of the quarter reserved for pedestrians.

In direct contact, Component C1 develops into the depths of the site right up to the town square. In accordance with the highly regulated main usage of the subsidised housing, the building is characterised by recurring forms, proportions and elements. Corresponding to the different sides, however, they gain space and autonomy in their individual formation, encompass and connect the individual members of the component to form a single body.

 Component D on the northern edge of the site is characterised by its situation next to the neighbours’ firewall and the orientation to the light. Like eyes, the town house façades open up to the south-east, balconies and porches provide the necessary protection, just like the slightly raised front gardens. The interplay between stone-faced sgraffito, wooden façade elements and ceramic-clad panels also defines the head-end building. Here, loggias are lined with the warm materials and open up alcoves to the town square, where urban life can be viewed from a safe distance.

Location: München

PROJECT SINCE: 2012

Construchtion phase 1 (BA1) since: 2015

CUSTOMER BA1: Wohnbau Objekt Hansastraße GmbH

MEILI, PETER ARCHITEKTEN:
Florian Hartmann, Andreas Müsseler, Oliver Noak, Lisa Yamaguchi
mit Marcel Meili, Markus Peter

Jenny Lutz, Victoria Fernandez Daglio, Alexandre Pinto, 
Zora Syren, Jakob Kortemeier, Celia Fernandez, Maximilian Seibold

more

Gross floor area BA1: ca. 12.500 m2

Building site BA1: ca. 5.000 m2

floor space ratio BA1: ca. 2,5

LANDSCape architects: 
Keller Damm Roser Landschaftsarchitekten, München

 

Figure-ground diagram

Site plan

Floor plan, ground floor

floor plan, 2nd floor

Model photo townhouse, building D

Model photo overall project

Model photo construction phase 1

Studies facade, building C1

Studies facade, building C2

Visualisation Hansastrasse

Entrance area Hansastrasse

'Green Canyon'

Ansicht Hof Bauteile C2 und D

Reihung Stadthäuser

Ansicht Bauteil D von gegenüber

Innenraum Wohnungen Bauteil D

Ausblick Wohnung, Bauteil D, Baustelle Juni 2019

Frontalansicht Townhouse (Bauteil D)

Teilansicht Bauteil C2

Innenraum Wohnung Bauteil C2

Innenraum Wohnung Bauteil C2

Treppenhaus Bauteil C2

Treppenhaus Bauteil C2

Ansicht Bauteil C2

Frontalansicht Bauteil C2

Treppenhaus Bauteil C2

Treppenhaus Bauteil C2

Strassenfassade Bauteil C1

Ausschnitt Fassade Bauteil C1

Bauteil C1, Baustelle Juni 2019

Fassade Bauteil D, Baustelle Juni 2019

Fassade Hansastraße, Bauteil C2, Juni 2019