Altheimer Eck

The site and its surroundings are characterised by the late-medieval, extremely narrow plot structure with great depth as well as the immediate vicinity to the St. Anna convent on the south side. Our design first continued the local building style with its plot depth and was largely oriented on the historical construction site as defined by adjacent buildings, borderlines and official construction lines.

The architectural work was mainly characterised by the restricted and stimulating inner-city environment as well as by the correspondingly diverse views (courtyard, street space, towers of the Frauenkirche, the Church of Our Lady). 

more

In order to enable this close link between interior and surroundings, the building opens up at several places beyond the edges of the building site and affords precisely defined and directed views into the depths of the long extended free spaces (courtyard and street). The roofs are also staggered in height and with the help of steps and projections form ‘eyes’ at several places, giving rise to free spaces and fascinating perspectives.

The narrowness of the building plot is mirrored not least in the two vertical area-minimised access cores. This narrowness of the floor plan, imposed by the cubature and the technical requirements, was resolved vertically by a light shaft or stairwell. Light and air thus penetrate at an unexpected place into the depth of the building and enable additional orientation.

The usage depends on the urban situation. For the ground floor of the front building, a retail shop is planned, with offices on the first and second floors. From the third floor up to the top floor and in the rear building, 2-4-room flats are planned. Together with the neighbours, an attempt is being made to create a high-quality courtyard across the borders of the different plots. In interaction with the views directed into the depth, the courtyard forms an additional focus and contributes to relieving problems of social proximity of the urban building task as agreeably as possible.

LOCATION: Munich

PROJECT: 2012

CLIENT: Planbaumanufaktur GmbH & Co. KG, Seefeld

MEILI, PETER ARCHITEKTEN:
Florian Hartmann, Andreas Müsseler, Oliver Noak
mit Marcel Meili, Markus Peter

Felix Krüttli, Markus Reher, Benjamin Süß 

more

GROSS FLOOR SPACE: 2,700 sq.m.

SITE SIZE: ca. 750 sq.m.

FLOOR-SPACE RATIO: ca. 4,2

Landscape architect:
Keller, Damm, Roser Landschaftsarchitekten, München

Figure-ground diagram

SITE PLAN

FLOOR PLAN, GROUND FLOOR

FLOOR PLAN, 3rd FLOOR

SECTIONAL VIEW THROUGH THE COURTYARD

VIEW OF COURTYARD FAÇADE

VIEW OF STREET FAÇADE

Visualisation

Visualisations

Design sketch

Model photos